top of page
Vyhledat
  • Bc. Kateřina Rygálová

Dětská noha 👣

Aktualizováno: 15. 7. 2019

Začíná léto, a to znamená ten nejlepší čas pro trénink a stimulaci nejen dětských, ale i našich nohou.

Většinu roku noze nedopřáváme pro ni přirozený přímý kontakt se zemí, protože je uzavřena v obuvi. Proto bychom ji měli umožnit vnímat okolní prostředí, hmatat, poznávat a rozlišovat. Je oporou pro naše tělo, potřebuje být aktivní a silná. Níže jsem pro vás sepsala pár tipů, jak přes léto udržovat zdravé nožky a tělo vaše i vašich dětí:


1) Umožněte jim kontakt a nechte děti chodit bez bot. Pestrý terén nohy nutí měnit nároky na svaly a učí je, aby se nebály. Potřebují si vyzkoušet a osahat i povrchy nové či nepříjemné.


2) V létě se nemusíme tolik bát chladu, proto je dobré nohy otužovat. Otužování vede ke zdravým nohám i našemu organismu. Není nutné, aby dítě mělo stále oblečené ponožky, punčocháče nebo botičky. Nezapomeňte, že když je vedro vám, tak většinou i vašemu dítěti.


3) I naši prapředci věděli, že dobrodružství, jako je šplhání po stromech zvyšuje pružnost jejich těla. Dítě je při šplhu nuceno zapojit do pohybu celé tělo a zároveň získat správnou a silnou oporu o svá chodidla.


4) Nechte své děti běhat a skákat, rozvíjí to přirozené funkce nohy. Noha se učí a zpevňuje, s každým odrazem balancuje, získává jistotu a kvalitní oporu.


5) Pozor, i přesto ale nezapomínejte na věk vašeho dítěte a nechte nohu zvykat postupně!


Přeji vám hezké léto a mnoho dobrodružných zážitků :-) Kačka Rygálová


153 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page