top of page
Vyhledat
  • Bc. Kateřina Rygálová

Správné balení kyčlí u novorozenců

Aktualizováno: 26. 10. 2020

Často se ptáte, jak je to správně s tzv. širokým balením kyčlí, kdy ho dávat a kdy je zbytečné, jak se vlastně správně používá a podobně. Pojďme si tedy krátce shrnout, jak to tedy je.

Na začátku je důležité říct, že pojem „široké balení“ kyčlí je dnes už zastaralý i přesto, že ho stále většina ortopedů používá. Přesnější je pojem „abdukční“ neboli „volné“ balení. Jak takové balení vypadá a kdy se využívá?


Pokud najdete v průkazu dítěte nález Ia, Ib do 3 měsíců a IIa nebo IIb nad 3 měsíce, není třeba se ničeho bát. Znamená to, že kyčle jsou „zdravé“ a není potřeba dávat žádné speciální balení. V tomto případě se používá tzv. volné balení, které je ideální, protože neomezuje volný pohyb nožiček, kyčlí a správně se zapojí také svaly bříška, zad a pánve. U tohoto typu balení je také důležitá vhodná volba oblečení, aby kyčle měly možnost pohybu. To znamená bodýčko, které má vykrojené otvory na nohy tak, aby nedosahovalo až na stehna a dupačky by neměly být těsné. Plenku je nutné zalepit v pase tak aby vykrojené části nebyly příliš utažené. V případě balení látkovou plenkou je nutné dbát na to, aby plenka nebyla na miminko příliš velká a aby byla vhodně nasazena, tzn. vysoko do pasu a nedosahovala příliš nízko přes stehna.


Pokud je nález označen hodnocením IIc a IId, znamená to, že vývoj kyčlí je rizikový a tím pádem je nutné začít s léčbou. Tou je ve většině případů Frejkova peřinka nebo Pavlíkovy třmeny. Nejčastěji tuto léčbu najdeme u dětí po porodu koncem pánevním.


Cvičení v podobě různých žabiček či motýlku je zbytečné a nemá vliv na tvorbu jadérka. Samozřejmě jen v případě, pokud jsou dodrženy zásady „volného balení“ a dítě má možnost hýbat nožkami. V případě nálezu IIc a IId je nutné cvičit, a to hlavně Vojtovu metodu reflexní lokomoce.


Nezapomínejte na to, že pro miminko je nejzdravější a nejpříjemnější, když je nahé na rovné podložce a může si volně kopat nožičkami!

3 234 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page