top of page
Vyhledat
  • Bc. Kateřina Rygálová

Bolesti v těhotenství

Těhotenství je období trvající 9 měsíců, což je poměrně krátké období, během kterého musí tělo maminky zvládnout mnoho změn a adaptovat se na ně. Ne každé tělo je na něj připravené, a proto maminky často trpí bolestmi v průběhu celého těhotenství, ale i při porodu.


Gynekologové často nedoporučují návštěvy fyzioterapie, případně neví, jaké místo jim doporučit, a často slyším „on se na nás těhotné každý bojí sáhnout“. Těhotenství je ale krásné životní období a je škoda, když je pro maminku obtížné a bolestné.

Proto vám níže alespoň krátce popíšu nejčastější bolesti a problémy, které lze řešit u fyzioterapeutů zaměřených na danou problematiku.


1) Oblast bederní páteře

Tyto bolesti nejčastěji vznikají přetížením svalů v oblasti bederní páteře. Dochází k tomu v situaci, pokud je poloha dítěte v břiše výrazně vepředu, břišní stěna má vyšší napětí a maminka má uzavřený hrudník. V tomto případě je potřeba uvolnit oblast beder, snížit napětí břicha, naučit maminku správně držet a napřímit své tělo. Uděláme tím dostatek prostoru pro dítě a maminka se zbaví napětí a bolestí v těle.


2) Kyčelní klouby a kostrč

O bolestech kyčelních kloubů slýchám v poslední době hodně často. Příčin je víc, ale většina těchto komplikací vzniká naopak sníženým napětím těla, souvisejícím s nedostatkem pohybu maminek a také s rozvolněním vazů a svalů v oblasti pánve při růstu dítěte. Jak dítě roste, potřebuje dostatek prostoru, ale v tomto případě je často uzavřené hodně nízko v pánvi. Proto je důležité maminku naučit dítě nést, udělat mu místo nahoře a odlehčit tak celé oblasti pánve a kyčlí. Můžeme maminku naučit pracovat s šátkem pro oporu břicha, využít kinesiotaping a další metody.


3) Tvrdnutí břicha

Pokud je břicho maminky tvrdé, nejčastěji nám to dává informací o nějakém diskomfortu dítěte a nepohodě matky. Je důležité tělu naslouchat a zjistit, zda se tak děje při únavě, náročné aktivitě, po určitém jídle a podobně. V takovém případě je nejdůležitější vnímat své tělo a dítě, zkusit najít způsob, jak tomuto stavu předejít a zabránit tak zbytečným vyšetřením či zásahům zvenčí. Pokud nepomohou odborné rady fyzioterapeuta, je potřeba vyhledat odbornou pomoc gynekologa, jelikož se může jednat o závažnější problém.


4) Obtížné dýchání

V těhotenství je potřeba pracovat s dechem především proto, že ho potřebujeme pro dvě osoby. Může nám ale také pomoci tělo aktivovat při velké únavě, zlepšit cirkulaci tekutin v těle nebo otevřít prostor pro dítě. Podle konkrétních problémů mamince můžeme pomoci buď aktivovat tělo a učit ji správně pracovat s dechem nebo ji naopak naučit úlevovým polohám a v nich vědomě dýchat.

Většina maminek problémy v těhotenství naštěstí nemá.


Pokud některé máte, nebojte se je řešit a říct si o pomoc, ráda Vám pomůžu já nebo jiní kolegové. Je důležité, abyste se Vy i Vaše dítě cítili dobře!


Kačka Rygálová

238 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page